Prèvia cita concertada, fem la primera entrevista en la que els pares (preferentment tots dos) plantegen el motiu, la situació o el comportament que els preocupa del seu fill/a. En aquest primer contacte és on s’exposa el motiu de consulta que, en determinades ocasions, requerirà una posterior entrevista per a poder aprofundir en alguns aspectes concrets. A vegades, si és un/a adolescent qui la demana, aquesta primera entrevista es fa només amb el noi/a. Posteriorment es fa l’entrevista amb els pares.
Seguidament es porta a terme la fase d’exploració que consisteix en unes 3 o 4 sessions en les que es treballa amb el nen/a o l’adolescent amb proves psicològiques, com ara tècniques projectives i tests, o bé altres proves instrumentals relatives al tipus de consulta presentada. Aquí es recull la informació més directa del cas, pel que fa a com ho viu el nen/a o noi/a, i s’analitza l’abast que té en els àmbits familiar, escolar, social, etc. Durant la fase d’exploració es porta a terme una segona entrevista amb els pares amb la finalitat de recollir la informació concreta i detallada de determinats aspectes inicials de la vida del nen/ o noi/a.
L’entrevista de devolució és on el professional retorna als pares tot el que ha vist i valorat i els explica el diagnòstic del cas, així com el tipus de tractament que proposa dur a terme amb el nen/a o l’adolescent i les orientacions cap a la família. Els pares valoren tot el que se’ls haurà comunicat en aquesta entrevista i, si hi estan d’acord, es concreta l’inici del tractament.
Paral·lelament al tractament, portem a terme un seguiment de l’evolució del cas amb els pares i, si s’escau, es porta a terme un treball coordinat amb l’escola. Al cap d’un temps, quan s’han aconseguit els objectius de millora o bé quan la dificultat o problemàtica ja està normalitzada, ens preparem per acabar el treball psicoterapèutic i es concreta una data de finalització.
Sovint es programen unes sessions de seguiment que progressivament es van espaiant en el temps fins fixar un acabament consensuat entre els pares, el nen/a o adolescent i el professional que els ha atès. Malgrat aquestes fases generals que hem comentat, cada cas concret a tractar i l’evolució particular d’aquest seran el que acabaran determinant la metodologia de treball específica que portarem a terme.
La nostra teràpia s’inicia amb unes primeres entrevistes de recollida d’informació sobre el motiu de consulta. Crear un bon vincle amb la persona atesa en un primer moment és molt important per facilitar el pas cap a un treball més profund.
Si s’escau, es passen proves complementàries, tests o qüestionaris per tenir més informació relativa a diferents aspectes que puguin afectar a la problemàtica exposada.
Es fa un plantejament de treball psicoterapèutic, concretant la periodicitat de les sessions i establint el calendari del tractament.
Durant el tractament ens basem en:
Quan s’han aconseguit els objectius de millora o bé quan la dificultat o problemàtica ja està normalitzada, ens preparem per acabar el treball psicoterapèutic i es concreta una data de finalització.
Sovint es programen unes sessions de seguiment que progressivament es van espaiant en el temps fins fixar un acabament consensuat entre pacient i terapeuta.
Malgrat aquestes fases generals que hem comentat, cada cas concret a tractar i l’evolució particular d’aquest seran el que acabaran determinant la metodologia de treball específica que portarem a terme.